Emma újabb címlapon tündököl, ezúttal a Grazia UK júliusi számának coverjén láthatjuk. Alább az interjút is lefordítottam nektek.

2014 szeptemberében, amikor Emma Watson kiállt a nemzetközi közönség elé, ahol arra kérte a férfiakat, hogy “vegyék fel a köpenyt” a nemek közötti egyenlőség ügyében, és beszédével elindította az ENSZ HeForShe kampányát, mely egy óra alatt úgy terjedt el, mint egy vírus. Világszerte milliók figyelték, amint kiderült, hogy Emma 14 évesen úgy érezte, hogy a sajtó szexualizálja őt, és lány barátai felhagynak a sportolással 15 évesen, nehogy túl izmosak legyenek. Azóta elindított egy feminista könyvklubbot az Our Shared Shelf-et, és elkezdte munkáját, mint az ENSZ legfiatalabb Jószolgálati Nagykövete. Emma megszilárdította státuszát, mint Hollywood legkiemelkedőbb feministáinak egyike.

A Graziának adott exkluzív interjúban a színésznő elmondta, hogy egyszer megálljt parancsolt magának abban, hogy a szexizmusról beszéljen, mert félt, hogy túl “bonyolultnak” ítélik majd meg.

“Hatalmas félelmem volt, hogy dívának fognak tartani, és annyira rémült voltam, hogy mindent megtettem volna, hogy ezt elkerüljem.” – mondja. “Egy bizonyos ponton a szavaknak, amelyek elhagyják a szád, olyan fullánkja van, mint egy dívának. Ez fegyver volt ellenem, mert annyira féltem attól, hogy romlottnak vagy komplikáltnak neveznek, vagy hogy a hírnév és filmsztár világ megváltoztatott engem.”

Amikor a Grazia talákozik Emmával, egy távoli szállodai szobában, a Central London-ban, csendes bizalmat áraszt magáról. Nem olyan régen a 26 éves sztár elismerte, hogy csak nemrég találta meg a saját hangját. Sőt annak ellenére, hogy már több filmben szerepelt, az, hogy Jószolgálati Nagykövetté vált, kimozdította őt a “Harry Potter lány” szerepéből.

Okos, vicces és vonzó, ahogyan azt mondja: “Valójában ez csak mostanéban történt velem. Valójában ez voltam. Hajrá! – mondja, amit ilyenkor mondani kell.

“Mások véleménye nem a legfontosabb. A saját véleményeden van a legfőbb hangsúly.”

Az ő szavai kétségtelenül párhuzamban állnak a többi Hollywoodi feminista hírességével, mint Jennifer Lawrence, aki tavaly azt írta, hogy ő feladta, hogy a férfiak és a nők közötti bérkülönbségek ellen harcoljon, mert félt attól, hogy komplikáltnak vagy romlottnak fogják nevezni. Az Oscar-díjas színésznő hozzátette: “Abban az időben az egy jó ötletnek tűnt, mindaddig, amíg meg nem láttam a béreket az interneten és hogy a férfiak, akik velem együtt dolgoztak, nem aggódtak azon, hogy komplikáltnak cagy romlottnak fogják nevezni őket.”

Emma a magarészéről, annyira szenvedélyévé vált a feminizmus, hogy nemrég bejelentette, hogy egy évig olvasni és tanulni fog a témában, hogy bővítse a tudását és a saját fejlődésésre koncentráljon. “Az, hogy mi tesz téged feministává, az valójában nem azt jelenti, hogy te az vagy, ez valójában arról szól, mit választasz, hogyan kívánod élni az életed, milyen döntéseket hozol, mit teszel.”

“A feminizmus jóval több, mint egy igének a leírása, nagyon fontos az ötletek körüli változtatás próbája.”

Továbbra is elsőbbséget élvez, hogy ki hogyan néz ki, és állítása szerint ez a hatalmas tényező is gátolja a nemek közötti egyenlőséget.

“A társadalom nagy része még mindig azt mondja a nőknek, hogy a fontos az, hogyan néznek ki, milyen a megjelenésük és a testük. Ez egy nagyon nagyon erős üzenet. Voltam olyan szerencsés, hogy járhattam iskolába és egyetemre mehettem. Olykor nagyon frusztráltnak éreztem magam, mert úgy éreztem, a legfontosabb az, hogyan nézek ki. Miért erőlködöm? – gondoltam éppen. Ez változóban van, és úgy gondolom a nők egyre inkább megtanulják elfogadni önmagukat. De még mindig van néhány erős üzenet, ami azt mondja, az a fontos, hogy néz ki valaki bikiniben.”

Karrierje szüneteltetésének bejelentését megelőzően új filmje a Colonia megjelent pénteken. Ebben Lenát alakítja, akinek barátját elrabolják a chilei katonai puccs során 1973-ban. Ami nagyon vonzotta a filmben, a nemi szerepek megfordítása.

“Nehéz a feminista lencse nélkül néznem a dolgokat és nem a nők képvislete mellett gondolkodnom.” – mondja nekünk. “Úgy éreztem, hogy ez egy igazi szerepcsere, amikor nem a lány várja, hogy megmentsék. Ő volt az egyetlen megmentő.”

Saját fordítás!