További képek kerültek elő a mai eseményről, méghozzá 37 HQ képpel is gazdagodott a galéria. Valamint ma lencsevégre kapták Emmát az Empire State Buliding-nél, amint egy fotózásról igyekezett, aminek a képeit, szintén megkaptuk.

Aztán az EMWATSONSTAR.FLAUNT.NU egyik szerkesztője, Ördögmanó, volt olyan kedves, hogy időt és energiát nem kímélve, lefordította az Esquire magazin interjút, melyet teljesen a BŐVEBBEN link alatt olvashattok el. Köszönjük a fordítást!

Emma Watson játszotta Hermione Grangert nyolc Harry Potter filmben 2001 és 2011 között, ami akkor kezdődött, amikor még csak 10 éves volt. Azóta kombinálta a munkáját, mint színész (The Perks of Being a Wallflower, The Bling Ring, Noah) a modellkedéssel a Lancome-nak és a Blueberry-nek és a Brown Egyetem-i tanulmányaival az irodalmi angol szakon. Most az Oxford egyetem látogató tagja. 2014-ben jelölték az UN Woman Global Goodwill Ambassador címére és segített beindítani a HeForShe kampányt, ami felhívja a férfiakat arra, hogy támogassák a nemi egyenlőséget. Az év szeptemberében az UN tanácsban tartott beszéde 10 millió feletti nézettséget produkált a YouTube-on és 2015-ben a Time magazin benevezte a 100 legbefolyásosabb emberek közé. Most 25 évesen folytatja pályáját, mint feltörekvő színész – következő filmjei A kör és A szépség és a szörnyeteg -, bár 2016-ban ezt félreteszi, hogy koncentrálni tudjon aktivista munkájára.

icon-chain Galéria linkek
MEGJELENÉSEK > EGYÉB MEGJELENÉSEK > 2016. 03. 08. – HEFORSHE MŰVÉSZETEK HETE MEGNYITÓ, NYC
PHOTOSHOOTS > 2016 > HEFORSHE ARTS WEEK
CANDIDS > 2016 > 03. 08. – FOTÓZÁS AZ EMPIRE STATE BUILDING-EN

Miért voltál olyan lelkes, hogy bevond Tom Hanks-et a HeForShe kampányba és szerepeljen veled az Esquire magazin címplapján?
Az, hogy a címlapon szerepelt, az engem nagyon büszkévé tesz. Nem csak azért, hogy ki is ő színészként, hanem mert tisztelem őt, mint embert. Ő azon kevesek egyike Hollywoodban, akik tényleg hitelesek. Ő az, akinek mondja magát. Ha megnézed a karrierjét, sok nagy filmje női rendezővel dicsekedhet. Valamint van valami abban, ahogy a megjelenésekről beszél; legyen szó a melegek jogairól, Aidsról, a környezet megjelenéséről, a gyerekekről vagy a munkáról, amit a veteránokkal csinál, olyan szerény áldozattal és hihető hanggal beszél. Informált, de van valami valóság körülötte, amire az emberek reagálnak, és ezért van az, hogy az emberek megnézik a filmjeit évek múlva is. Mindegy, befejezem a sorolást, az unalmas lenne.

De nem az az igazság, hogy minden nő olyan hosszú életű és sikeres legyen, mint Tom Hanks a filmiparban? Hatalmas filmekben szerepelt állandóan az 1984-es Splash óta.
Ez egy nagyon jó kérdés. Talán a dolgok egy kicsit nyitottabban a női színészek számára, de mióta a női rendezők is elismertek a számok nevetségesek. A rendezők 7%-a volt nő 2014-ben és kevesebb, mint 1,3% volt kisebbségi nő, és csak 11%-a volt nő által megírva egy Nők a Televízióban és a Filmiparban tanulmány szerint. Hallottál már olyat egy stúdióól, hogy „Egy nő nem rendezhet akció filmet” vagy csak ráragasztják azt az archaikus nézetet, hogy a nők mit csinálhatnak és mit nem. De érdekes és a beszéd itt nem elég, szükségünk van néhány határozott lépésre.

Néhány híresebb nő Hollywoodban beszél az egyenlőtlenségről. Charlize Theron nyílvánosan támadja az egyenlő fizetésmódot Chris Hemsworth-szal szemben a Hófehér és a vadász feldolgozásban. Ez a csúcspont?
Nem tudom ki tette ki ezt a súlyhiányt, de sajnos ellett torzítva, a Sony torzította el Jennifer Lawrence-nek, hogy beszéljen a terjedelemről, ami eléggé befolyásolta őt, Amy Adams-et és a nőket általában. Nem beszélhetünk a pénzről, mert az emberek azt gondolhatják, hogy „nehéz esetek” vagyunk vagy „dívák”. De most van az a hajlandóság, ami ilyen: „Rendben. Hívj dívának, feminácinak, nehéz esetnek vagy a világ első feministájának, hívj aminek csak akarsz, ez nem fog megállítani attól, hogy azt tegyem, ami helyes és hogy megbizonyosodjam, hogy a helyes dolog fog megtörténni.” Mert ez nem csak hatással van rám, hanem az összes nőre hatással van, akivel kapcsolatban vagyok és az össze férfival is, akik velem együtt benne vannak. Hollywood csak egy kis darab egy hatalmas kirakósban, de még mindig a reflektor alatt van. Akár csak egy kenyai nő vagy a teaültetvények között vagy egy bróker a Wall Streeten vagy egy színésznő Hollywoodban, egyik sincs egyenlő bánásmódban részesítve.

Sok férfi van azzal a problémával, hogy próbálják jellemezni magukat, mint feministák. Miért olyan fontos, hogy ez változzon?
Félreértések vannak a szavakban. Az, ahogy ez be van mutatva – határozottan ott van a feminim a szóban -, rögtön félretolja a férfiakat, mert azt gondolják „Nekünk semmi dolgunk nincs ezzel”. Valamint meg van a z a képük, hogy a nők versenyeznek a férfiakkal, vagy a férfiak ellen vannak, vagy férfiak akarnak lenni, ami egy elég nagy félre értés. A nők nők akarnak lenni. Csak azt szeretnénk, ha egyenlően kezelnének minket. Ez nem a férfi gyűlöletről szól. Bell Hooks mondta: „A patriarchának nincs neme.” Ez nagyon igaz.

Szóval szerinted ez trükkös?
Nagyon könnyű feltornázni. Mindig ezt csinálom és szinte el vagyok jegyezve ezzel. Még úgy is, ahogy a nyelvünk van bonyolultnak bemutatva. Mindig úgy szólok egy szobányi lányhoz, hogy „srácok”. Még azzal is jövök, hogy „Légy férfi!”. És úgy gondolom magam, mint aki el van jegyezve ezzel a témával. A nyelv elég kötött és tudattalan, így könnyű hibát ejteni. Gloria Steinem szerint a feminizmus nem a tökéletességről szól. Rebecca Solnit szerint ez nem arról szól, hogy puritánok legyünk. Nem várjuk el a férfiaktól, hogy nemi szakértők legyenek, csak hogy elfogadottak és lelkiismeretesek legyenek.

Csak egy dolog az, hogy Mark Zuckerberg vagy más CEO tag megváltoztatták a cégük leírását, hogy csak szülői beleegyezésre és a nemi egyenlőségre nézve. De mit tud egy átlagos nem multimilliomos srác tenni?
Ó ez nagyon alapvető. Csak aktív szemlélődőnek kell lenned. Sok férfinál, akivel beszélgettem, eljött az a pillanat, amikor egy csapatban voltak és történt valami, ami kényelmetlenné tette őket. És mikor ez eljön, ne hidd azt, hogy nem éri meg beszélni erről vagy megborzolni a kedélyeidet. Szükségünk van arra, hogy ezt tedd.

Az Esquire nem visszamaradott ahhoz, hogy erről beszélj?
Nos, ez az egyik oka, amiért annyira erőltettem ezt. Gyakran a feminista problémákat meg kell beszélni egy nőknek kialakított szobában, nőkkel, beszélgetni ezekről a női problémákról és a nőkre fókuszálva. De ez egy olyan probléma, ami hatással van mindenkire. Mindenkire. Erről szól a HeForShe is. A férfiakra is hatással van. Tényleg beszélgetni akarok a férfiakkal erről.

Mi akarsz ezzel elérni?
Még nincs tényleges célom ezzel, „El kell vonulnotok egy kicsit, miután elolvastátok ezt a cikket és átgondolnotok, hogy akkor most feministák vagytok-e”. Ez hasztalan. Az egyetlen dolog, ami különbséget hozhat, ha egy férfi odamegy a nőhöz és beszél velük, hogy mit élnek át az életükben. Felteszik a kérdést. Egyszer az életben menj el egy nővel a kocsmába, hallgasd meg, aztán meglátod hogyan érzed magad és ez hogyan kötelez el téged. És ha valamilyen módon befolyásol, remélem mikor összehasonlítod azzal a szituációval, amikor tehetsz is valamit, még ha azt is mondod, hogy „Nem vagyok benne biztos, hogy ezzel jól érzem magam…”, na ez a megmozdulás tesz téged feministává. Még ha csak behatározod vagy használod a szót vagy bármi, az nem annyira fontos. Ez arról szól, hogy hogyan választod meg a viselkedésed.

Amy Schumer humorista mondta mostanában, hogy „Még a legszebb nők mondják azt, hogy csúnyák.” Egyetértesz ezzel?
Ó ez tényleg igaz. Ismerek néhány ilyet. Én mikor 21 éves voltam mindig a bizonytalansággal és az önkritikával küzdöttem. Néhány barátom még mindig. Észrevettem, hogy nem szeretem, ha a barátaim képeket készítenek rólam, mikor nem dolgozom és kerültem már veszekedésbe ezzel a problémával. És elgondolkoztam, hogy miért is zavar ez engem? Miért tesz ez engem bizonytalanná? Aztán rájöttem, hogy azért, mert nem tudom összegyeztetni magamat azokkal a képekkel, amiket a magazin címlapjain látok magamról. Összehasonlítom, hogyan nézek ki, mikor keresztül megyek egy smink- és divatcsapaton; a normális életem meg csak… nem ér fel ehhez. És csak azt mondom: „Francba! Ha így nézek ki – és én lettem azokon a magazinokon a borító -, hogyan jönnek mások, hogy lemásolják?”

Furcsa lehet annak, akinek az új frizurája felrobbantotta az internetet.
Igen, furcsa, de nagyon feltöltödő volt átváltani egy, hogy úgy érezzem magam, mint egy fiatal nő: „Valami baj van velem, itt az ideje ezt megváltoztatni” Aztán azon veszed észre magad, hogy már nem kedveled önmagad és raksz még egy adag gyűlöletet a körbe. Ez hihetetlen. Cserélni erről: „Igazából egy olyan rendszerben működök, ami el van rontva. Nem én vagyok elrontva, hanem a rendszer. Oké.” És irónikusan, ez feltehetőleg ez sokkal szebbé és magabiztosabbá tett, mert nem hordozom tovább ezt az aggodalmat magammal. Most már nem gondolom azt, hogy ez furcsa, hogy nem hasonlítok arra az önmagamra, aki egy magazin címlapjáról köszön vissza.

Már nagyon fiatal korod óta híres vagy. A szexizmusról való élményed nem különbözik a többi nőétől?
Mindig megcsapták a fenekem, amikor elhagytam a szobát. Féltem hazamenni. Követtek az emberek. Nem szeretek ezekről az élményekről beszélni, mert tőlem ez hatalmas dolognak számít és nem akarom, hogy ez legyen belőle, de a legtöbb nő, akit ismerek, ők átélték, sőt rosszabb is volt. Sajnos ez így működik. Ez sokkal áthatóbb, mint amennyire ezt elismerjük. Nem kéne egy elfogadható ténynek lennie, hogy a nőknek félniük kell.

Mi az előnye a férfiak számára a jobb nemi egyenlőségért?
Szerintem fontos azt megjegyezni, hogy ez nem arról szól, hogy meggyőzzünk titeket arról, hogy a nemi egyenlőség megéri elkötelezni magad, csak mert van benne valami a számodra. Vagy a nővérednek vagy az anyukádnak. A kérdés az, hogy mi van benne az emberek számára? Martin Luther King mondta, hogy az igazságtalanság bármikor veszedelmes az igazságra bárhol. Ezt én tényleg hiszem. És mi ennek az előny? Boldogabb, egészségesebb, sikeresebb gyermek? Képes lenni arra, hogy sajátos apa légy és lásd a gyermeked? Képesnek lenni beszélni valakivel, ha szarul érzed magad? Igazából önmagadnak lenni? Hogy egy nő hívjon el valahova? A jobb szex? Egy házasság, ami egy igazi kapcsolaton alapszik? Több változatosság és érdekes nézőpont a művészetben, kultúrában, üzletben és politikában? Legyél tömegesen bölcs minden újításban és lángelmére a világban, ne csak a felében. Egy magasan előidézett számban élő emberek, akik biztonságban, magabiztosan és feltöltve élnek a bolygón, általában nők? Világbéke? Tényleg. Világbéke.

Most kiveszel egy kis szabadságot a színészkedésből, hogy teljesen a HeForShe-re koncentrálj. Nehéz döntés volt?
Ez a legélvezetesebb dolog, amim valaha volt. Nagyon fantasztikus egy hullám elején lenni; és az energia és az, hogy ennek a csatornának a tagjának lenni, amit enyhén rémisztőnek tartok – minden őrült figyelem felém fordul – és olyat csinálni, amivel jól vagyok, olyan érzetet kelti, hogy azt csinálom, amit csinálnom kell.

Forrás: EMWATSONSTAR, Ördögmanó