Az alábbiakban egy interjút olvashattok Emmával, melyet XL Semanal készített. Szóba kerül a Regression, a Harry Potter spin-off, az HeForShe, és a jóga többek között. Nagyon érdekes interjú, Emma igazán éretten, felelősség teljesen gondolkodik, ez innen is kitűnik. Jó olvasást!

XL Semanal: Ez a film a legintimebb félelmekről szól. Te mitől félsz?
Emma: Ó, hűha! A szokásos dolgoktól, mint az injekciók. Egyáltalán nem szeretem őket! És a horror filmek. Rettegek tőlük.
XL Semanal: Valakinek, akinek a vagyonát körülbelül 60 millió dollárra becslik, ugyanazok a félelmei, mint más halandóknak?
Emma: Az én esetemben teljesen. A félelmeim egyetemesek, nem gondolom, hogy nincs semmi különös ebben az értelemben.
XL Semanal: A film bírál egyes terápiákat, az úgy nevezett “regressziós technikákat”. Egyetértesz ezzel?
Emma: Uhh, ez jó kérdés. Úgy gondolom az elme nagyon erős. És jobb ha óvatosak vagyunk azokal az emberekkel, akiket beengedünk. Minden az életben, különböző értelmezéseket vált ki. Például a vallás lehet zseniális, de ugyanakkor pusztító is. Ugyan ez a helyzet a pszicholóiával is.
XL Semanal: Hém és honnan tudjuk, hogyan csukjuk be a tudatunk?
Emma: A legjobb az, hogy bízz önmagadban, bízz az intuícióidban. És ne hagyd, hogy elragadjanak mások ideológiái, vallása, vagy bármilyen terápia.
XL Semanal: Angela a filmben egy templomban keres menedéket. Te a jóga mellett döntöttél…ez segít?
Emma: A jóga egyensúlyt tanított nekem. Ez egy mozgás forma, de egyben meditáció is. Ez nem csak arra jó, hogy formában tartsam a testem, de az elmémnek is jót tesz. Szeretem, hogy mindenben segít nekem. Nagyon hasznos számomra.
XL Semanal: Egy hétig elvégezted a csendes elvonulást. Hogyan bírtad, hogy pár napig nem beszélhettél?
Emma: Azért csináltam, mert ez része volt annak, hogy megszerezzem a jóga oktatói tanusítványomat. Ez is része volt a tanulmányaimnak.
XL Semanal: Oktató? Keresel egy B tervet?
Emma: A média óriási hatalom, és nagyon sokszor nem felelősség teljes. Ezek nagyon nagy hatással vannak valakiknek az életére, és sok kárt tudnak okozni. Térjünk vissza arra, amit a vallásról és a pszichológiáról beszéltünk: a megbízható és felelősségteljes embereknek minden energiát alkalmazniuk kell.
XL Semanal: Ez nem mindig történik meg.
Emma: Sajnos.
XL Semanal: Hogyan érint ez téged?
Emma: Megpróbáltam ezt a lehető legjobban kezelni. Ez nagyon nehéz, mert emberi lényként arra törekszel, hogy megértsenek. Azt akarod, hogy az emberek igazán tudják ki vagy. Tehát ha van egy hamis elképzelés rólad vagy egy tévedés, vagy egy rossz kontextus, az nagyon tud fájni.
XL Semanal: Gondolod, hogy az emberek tudják, ki a valódi Emma Watson?
Emma: Igen, azt hiszem, hogy a karrierem során az embereknek van egy elképzelésük arról, mi az igazán fontos számomra: ki vagyok én és mit akarok mondani. Úgy vélem, a közvélemény képes kiszűrni azt mi igaz és mi nem. Én bízom bennük!
XL Semanal: És te elkötelezett vagy a nemek közötti egyenlőség kapcsán…
Emma: Nagyon fiatalon váltam nagyon híressé, és kihasználom ezt a figyelmet, hogy fényt derítsek egyes kérdésekre. Én az ENSZ Jószolgálati Nagykövete vagyok egy olyan ügynek, amely mindig is érzékenyen érintett.
XL Semanal: Mondtál egy érzelmes beszédet az ENSZ-nél…
Emma: Annyira ideges voltam! Különben sem vagyok szakértő és nincs semmilyen képesítésem a témában. De nagyon kiváncsi ember vagyok, hajlandó vagyok tanulni és kérdezni. Különben is jobb, ha nem vagyok szakértő. Az emberek többsége nem beszélget az ENSZ képviselőkkel Davos-ban, de bizonyos szempontből megakarják érteni a világot és hozzátartozónak érezni magukat. Bizonyos értelemben úgy érzem, hogy ablak vagyok számukra.
XL Semanal: De te írtad a beszédet és alig mutattad meg bárkinek, mielőtt kiálltál a pódiumra…
Emma: Igen, én írtam. Számomra fontos volt, hogy a saját szavaimmal mondhassam el nekik, mit gondolok. Jó színésznő vagyok és nem tudtam volna elmondani a beszédet, ha nem én írtam volna.
XL Semanal: Szeretnéd megváltoztatni a világot?
Emma: Azt kívánom! Van egy angol közmondás miszerint “Mikor egy elefánt eszik, végy egy falatot vele egy időben”. Dolgozom rajta! Ez az én alapvető projektem, ez nem olyan, hogy pár hónapig dolgozom rajta, aztán elfelejtem.
XL Semanal: Beszétél közvetlenül a film és a divít iparban…
Emma: Igen! Úgy gondolom, hogy mindkettőben változások lesznek és ők a kulcsai annak, hogy ezek milyen sebességgel történnek. A változás elkerülhetetlen.
XL Semanal: Az ENSZ-nél azt mondtad, hogy mikor fiatalabb voltál és voltak saját ötleteid, amelyeket megosztottál, főnökösködőnek neveztek.
Emma: Igen. Ez sokszor előfordul a nőkkel. Ez szégyen. Az, hogy a saját, önálló ötleteidtől nem lehetsz boldog. A nőket egy dekoratív kategóriába helyezik. Nagyon nehéz úgy tenni, mintha ez nem érintené őket.
XL Semanal: Van, hogy ez hatással van rád?
Emma: Természetesen. Hatással volt rám és több millió nőre szerte a világon. Ez szégyen! Nekünk vissza kell tartanunk magunkat és sok nő nem tud kiteljesedni, elérni a teljes poteinciálját.
XL Semanal: Van 30 millió követőd Facebook-on és 17 millió Twitteren…De nem szelfizel!
Emma: Nem! Én nem azonusolok a szociális háló hiúságaival. Nem tartom magam végtelenül érdekesnek az emberiség számára. Úgy gondolom, vannak dolgok, amik sokkal érdekesebbek annál, mint Emma Watson-ról beszélni.
XL Semanal: Az is mondtad, hogy nagyon szexualizáltnak érezted magad fiatalkorodban.
Emma: Igen! Nagyon ki voltam ennek téve kicsi koromtól kezdve. Alig 14, 15 évesen a sajtó igyekezett, egy szexszualizált képet alkotni rólam. Még most ENSZ Nagykövetként is meg kell küzdenem ezzel. Ez nagyon általános dolog, de azt hiszem ez meg fog változni.
XL Semanal: Bár ez a küzdelem nem összeférhetetlen a divat világa iránti szenvedélyeddel, olyan személyes barátságokkal, mint Karl Lagerfeld…
Emma: Ez többről szól, mint hogy a nagy termelőknek beszéljek, én közvetlenül a fogyasztókhoz szólok: Kérdezz, igazold amit veszel, és hogyan készült, és milyen körülmények között dolgoznak az emberek a cégnél… Nem vesszük észre, hogy a hatalom a fogyasztók kezében van. A döntéseink kihatnak a piacra. Légy kiváncsi és legyen lelkiismereted! Ez az én üzenetem.
XL Semanal: Néhány héttel ezelőtt volt egy casting a Harry Potter spon-off-jára, alig 9 éves lányokkal. Egyikük lesz a következő Emma Watson?
Emma: Nem tudom. De ez arra késztetett engem, hogy emlékezzek arra a szakaszára az életemnek, amikor én is részt vettem a castingon. Nagyon furcsa, hogy felelevenítik mindezt. Azt hiszem remek munkát csinálnak.
XL Semanal: De akkor nem fogsz részt venni…
Emma: Nem, nem.
XL Semanal: Beszéljünk Alejandro Amenabar-ról. Milyen volt vele dolgozni?
Emma: Csodálatos! Csodálatos. Annyira érzékeny, kreatív, szenvedélyes, hogy egyszerűen csak szeretne vele lenni az ember. Nagyon tiszteletteljes, és azt akarja, hogy a legjobbat hozza ki a mindannyiunkból.
XL Semanal: Sikerül neki?
Emma: Igen ő a legjobbat hozza ki belőlem!
XL Semanal: Ki keresett fel kit?
Emma: Valaki azt mondta, hogy én voltam az, aki elment megkeresni, de nem így volt. Elküldte nekem a forgatókönyvet Londonban találkoztam vele, és minden könnyen ment.
XL Semanal: Szeretnél dolgozni más spanyol rendezőkkel?
Emma: A mindenit, jó kérdés! Szeretem a spanyol rendezőket! … És a mexikóiakat is. Volt egy projekt Guillermo del Toro-val, de ez nem jött össze. Szeretnék vele is. Remélem, hogy kapok még egy esélyt, hogy vele dolgozzak. De Alejandro a legjobb, nem tudom, hogy van e nála jobb.
XL Semanal: A filma San Sebastian-on, versenyen kívül jött ki, de sok ember fogja látni Oscar jelöltként…
Emma: Bár így lenne! Szeretném, természetesen. Ez egy nagyon érdekes megközelítése a thrillernek, sok más klasszikus a műfajhoz képest. De idővel, ez ad valami újat.
XL Semanal: Kockáztass! Érkezik az az Oscar?
Emma: Nem értem, miért ne lehetne.
XL Semanal: Amikor Amenabar a film témáit említi, olyan filmekről is beszél, amelyeket akkor forgattak, amikor te még meg sem születtél.
Emma: kiváncsiság felkeltő, mert ezek nem azok a fajta filmek, amiket általában látni. És én még nem láttam sokat ezekből a filmekből, amiket ő említett. De azt hiszem, ő elérte, hogy a film egy klasszikus hatvanas és hetvenes évekbeli érzést keltsen. Nyilvánvaló, hogy nagy rajongója a műfajnak, és beépítette ezt a kis sarcot. A horror filmek szerelmeseinek tetszeni fog.

Saját fordítás! Ha el viszed, forrást kiírni kötelező!